Friday, 25 April 2014

Ddukbokki Hand Make... Hi3

Assalamualaikum...
Hye semua...

Lame da tak update blog...

Ari ni aen nak update satu entry pasal Korean Food...

Kalau sape yang tengok Running Man, mesti korang taw pasal Korean Street Food ni...

Ade la 1 malam 2, dok layan Running Man, pastu Gary lak g beli Ddukbokki ni...

Alahai, terliurnye... Kecur air liur... Nyam2...

Nampak sedap gile...

Dalam ati ni dok la kate, ape la yang dorg makan 2...

Then aen pon google la benda 2...

Rupa2nye benda 2 dari tepung beras...



Ni la Ddukbokki :)


Lepas 2, esoknye, aen pun  terus g supermarket nak cari bahan2 Ddukbokki ni...

Dalam resepi kat google, kebanyakan bahan, mungkin tak halal, then lebih baik buat sendiri je...

So memandangkan takot tak halal, aen pon buat la sendiri Ddukbokki ni...

Mase nak uli Ddukbokki ni, adoiiiiii.... Sakitnye tangan...

Tepung die bukan macam tepung gandum, lembut...

Tepung die macam tepung pulut...

Serius sakit gile....

Malam 2 mmg tak tidur ar sebab sakit tangan...

Ok,  korang boleh follow resepi kat bawah ni kalau nak try wat Ddukbokki...

----------------------------

Cara nak wat Ddukbokki :

2 cawan Tepung beras
1 cawan Air
 1 ts garam

Cara2nya :-

Campurkan tepung beras tu dengan garam dan gaul dengan air...
Campurkan je bagi rata, bagi sebati...Tak payah uli lagi..
Lepas tu panaskan periuk untuk kukus tepung tu tadi..
Letakkan kain basah pada bekas nak kukus tu dan tabur tepung tu kat atas..
 Lepas 20 minit kukus, sejukkan dan boleh start menguli..
Pasal uli2 ni sangat sakit...
Mmg tak tido malam sebab sakit tangan...
Sampai merah2 tangan...
  Lepas dah melekit, bentukkan panjang2 dan potong pendek2..

Kalau nak lebih paham, tengok video ni...


 .
 Bahan2 untuk kuah :-

 1 sudu besar Taucu
 1 sudu besar Serbuk cili
 1 tsp Gula
Air sikit

 Caranya :-

  Gaulkan taucu ngan serbuk cili dan masukkan air sedikit..

 Ok, then bolehla kita buat kuah dia...

Bahan2 untuk kuah,
Ikan bilis (anggaran utk buat stok)
 Sos yyang kita buat tu
Rice cake
Fishcakes
Gula (secukup rasa)
 Nak buh sayur pun boleh..Contoh daun bawang

 Cara buat :- 

1) Rebus air dengan ikan bilis untuk dibuat stok.. Anggaran air dalam dua cawan
 2) Bila dah mendidih keluarkan ikan bilis tu dan masukkan sos yang kita buat tu..
3) Then , masukkan rice cake..
 4) Masukkan gula secukup rasa
5) Masak sampai kuah dia melekit.. Lepas tu boleh masukkan fishcake dan sayur2an..

Kalau tak faham, tengok video ni...



 Kalau nak tambah bahan, masukkan meggie...
 Tambah perencah sikit.. Dan boleh makan...

Tadaaaaa !!!

Da siap da Ddukbokki korang...

Ha....

Kalau teringin tengok kat dalam Running Man 2, buat je... Kan senang... Hi3

Ni Ddukbokki aen...







Kalau nak rase, try la wat...

Selamat mencuba semua... Hi3 

Xoxo A..

Love Aen ❤





1 comment:

izzy said...

Assalamuaalaikum.
Akak aen saya rase kagum dengan cara akak buat resepi ni..daebakk!!!
Uhmm...akak boleh saya tanye ?
Uhm..akak gune tepung beras tu cap apa ya?
Uhm..saya pernah buat tap tak jad um...tepung itu jad keras..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...