Tuesday, 28 May 2013

I hate My Mother ~ Kiasan Buat Afiq Muiz

My mom only had one eye. I hated her... she was such an embarrassment.
She cooked for students & teachers to support the family.
There was this one day during elementary school where my mom came to say hello to me.
I was so embarrassed. How could she do this to me?
I ignored her, threw her a hateful look and ran out.
The next day at school one of my classmates said,
"EEEE, your mom only has one eye!"
I wanted to bury myself.
I also wanted my mom to just disappear.
So I confronted her that day and said, " If you're only gonna make me a laughing stock, why don't you just die?!!!"
My mom did not respond...
I didn't even stop to think for a second about what I had said, because I was full of anger. I was oblivious to her feelings.
I wanted to be out of that house, and have nothing to do with her.
So I studied really hard, got a chance to go to Singapore to study.
Then, I got married. I bought a house of my own. I had kids of my own.
I was happy with my life, my kids and the comforts
Then one day, my mother came to visit me.
She hadn't seen me in years and she didn't even meet her grandchildren.
When she stood by the door, my children laughed at her, and I yelled at her for coming over uninvited.
I screamed at her, "How dare you come to my house and scare my children!" GET OUT OF HERE! NOW!!!"
And to this, my mother quietly answered, "Oh, I'm so sorry. I may have gotten the wrong address," and she disappeared out of sight.
One day, a letter regarding a school reunion came to my house in Singapore.
So I lied to my wife that I was going on a business trip.
After the reunion, I went to the old shack just out of curiosity.
My neighbors said that she died.
I did not shed a single tear.
They handed me a letter that she had wanted me to have.
"My dearest son, I think of you all the time. I'm sorry that I came to Singapore and scared your children.
I was so glad when I heard you were coming for the reunion.
But I may not be able to even get out of bed to see you.
I'm sorry that I was a constant embarrassment to you when you were growing up.
You see........when you were very little, you got into an accident, and lost your eye.
As a mother, I couldn't stand watching you having to grow up with one eye.
So I gave you mine.
I was so proud of my son who was seeing a whole new world for me, in my place, with that eye.
With my love to you,
Your mother.
This is really upsetting!! I know we've all talked back or said stuff that we didn't mean to our parents. I just hope that everyone will cherish what they have before it's gone!
-
-
-
-

Sekarang ni semua orang da taw cerita pasal Afiq Muiz pelakon Mimpi Cenderella tu kan?

Aku xpenah tgok pon cite tu..

Bile kua cite macam ni, baru la aku sibok2 nak google pasal die..

Yang aku taw orang panggil die si tanggang 2013..

Sebab mak die cakap die anak derhaka..

Aku xnak komen ape2 pasal ni sebab aku pon sebaya dgn Afiq tu..

Umur aku pon 21 jugak..

Aku xpernah jadi seorang ibu..

Jadi aku xfaham perasaan seorang ibu..

Aku faham sangat perasaan Afiq..

Sebagai seorang remaja, kita memang nak kan kebebasan..

Macam Afiq, mak die kontrol die..

Nak wat tu xleh nak wat ni xleh..

Same la dengan aku..

Mak aku jage aku dengan kawalan yang sangat ketat..

Kadang2 rase macam terkongkong sangat..

Aku konfius, sebenarnnya anak ni xde hak langsung ke nak bersuara???????????????????

Disebabkan aku keliru, pernah la jugak aku membantah ape yang mak aku cakap...

Konon2 aku ni betul sangat la..

Padahal xbetul pn =_=" (Sorry mom, really2 sorry)

Bile asyik ambik taw pasal Afiq Muiz ni, baru la aku sedar, rupa2nye memang anak ni xde hak nak bersuara..

Dalam Islam memang menghalalkan ape yang ibu kite buat and sebagai anak, kita wajib menghormati ibu bapa..

Selama ni aku yang salah..

Kalau mak kite ade wat dosa pon, tu antara die ngn Allah..

Sebagai anak, kite kne hormat die..

So, disebabkan hal Afiq ni, baru la aku sedar, aku banyak wat silap..

Dear my mom.. (Nangis)

I really2 sorry...........................................

Sorry sangat..............

Sekarang ni da sedar da...

Ain banyakkkkkkkk sangat salah.....

Sobsobsobsobsob :'( 

Will u fogive me?

Please forgive me..

Im begging u :'(


You are only one and only you in this world..


So sorry...

Mintak ampun dari hujung rambut sampai hujung kaki...

Mom.... (Nangis)

Ampunkan saya...

Halalkan makan minum n segala2nya..


Im so sorrrrrrryyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy... !!!!!!!!!!!!


Kalau bukan disebabkan kes Afiq ni, mesti aku xsedar..

Bile mak aku cakap, mesti aku xnak dengar..

Aku jadi faham bile aku bace article ni...

Nasihat Ustaz Wan Akashah (Suami Ustazah Bahyah) kepada Afiq Muiz...

"Bertaubatlah pada Allah kerana di antara akibat dan bala yang Dia turunkan pada hambanya dengan segera apabila anak menderhaka kepada ibu dan ayah mereka. Dalam keadaan ini, hadis Nabi ada menyatakan bahawa keredhaan Allah terletak pada keredhaan ibu bapanya dan kemurkaan Allah terletak pada kemurkaan ibu bapanya. Biarpun ibu dan ayah itu jahat, anak wajib menghormati mereka yang membesarkannya sejak kecil lagi. Lebih baik Afiq tidak bertindak mengikut emosi dan perasaan, bertenang dan jumpa ibu serta bawa berbincang. Minta maaf kepada ibu atas segala dosa yang dilakukan itu"


"Ingat, kejayaan dia (Afiq) adalah datang daripada ibu bapa yang mendidiknya. Macam mana sekalipun, anak wajib menghormati ibu bapanya terutama ibu. Dalam hadis ada menyebut, antara amalan yang paling disukai Allah ialah sembahyang pada awal waktu dan berbuat baik pada ibu bapa. Walau apa pun kejutan yang dibuat ibu daripada segi kenyataan atau tingkah laku, kita mesti wajib hormat walaupun tidak suka. Sebagai anak mesti mengalah, bukannya kutuk. Dalam hal ini, letakkan kekasih di tepi. Kerana cinta kepada kekasih boleh membutakan hati antara kaca dan permata kerana cinta membuatkan kita tidak dapat melihat kebenaran dan jasa ibu dan bapa kita"

Ayat Ustaz ni sangat2 terbaik n senang faham..

Lepas je aku bace article ni..

Baru la aku faham posisi anak n posisi emak yang sebenar..

Yela, remaja, biase la.. Bile mak xbagi buat something, mule la melenting...

Ermmm.. Sedih...

Harap sangat mak aku maafkan semua dosa aku..

Xnak jadi macam ni..

Ya Allah... Ngeri sgt :'(

Mom..

So sorryyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy again and again...

So sorry forever in my life (Sad face)

:'(


To korang yang penah sakitkan ati mak korang, dah2 la tu weh..

Aku pon sedar sekarang...

Sebagai anak, kita xboleh membantah..

Sebab perbuatan ibu dihalalkan n sebagai anak wajib menghormati..

Sangat dasyatkan ?

Syukurlah aku pon da sedar sekarang...

Kalau bukan kes ni, aku pon xsedar...

So, same2 la kite perbaiki diri..

Ramai orang berjaya kerana belajar dari kesilapan diri sendiri...

InsyaAllah..

Wallahualam :')







No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...