Wednesday, 13 February 2013

Berubah ~

Assalamualaikumwarahmatullahiwabarokatuh.....
Ok, post kali ni pasal Islamik sikit... 
Kalau nak taw ape yang Islamik, teruskan membaca...

Mungkin Entry ni akan jadi 1 entry yang aku suka sepanjang aku main blog... =')

Allah berkuasa untuk mengurniakan petunjuk dan hidayah-Nya kepada sesiapa yang dikehendaki-Nya.Hanya dengan petunjuk dan hidayah Allah sajalah yang dapat mengubah manusia dan kehidupannya daripada kekufuran kepada keimanan,daripada kemaksiatan kepada ketakwaan,daripada kezaliman kepada keadilan,daripada kegelapan kepada cahaya kebenaran dan daripada kegelisahan kepada ketenangan jiwa.
sehubungan itu,allah berfirman.maksudnya:
"Sesiapa yang Allah kehendaki mendapat hidayah nescaya dilapangkan dadanya untuk menerima islam dan sesiapa yang dikehendaki sesat nescaya dijsdiksn dadanya sempit dan sesak seolah-olah naik ke langit.Demikianlah Allah menimpakan kehinaan kepada orang yang tidak beriman"
(surah al-an'am,ayat 125)
Jelas mahfum daripada ayat suci itu,bahawa Allah saja yang berkuasa untuk mengurniakan hidayah petunjuk-Nya kepada mana-mana manusia yang dikehendaki-Nya supaya beriman kepada-Nya.Orang yang mendapat hidayah Allah akan merasa lega dan lapang dadanya.
Sebaliknya,orang yang tertutup hatinya daripada menerima hidayah Allah itu akan berasa cemas dan buntu sebagai balasan diatas penderhakaannya kepada Allah.

Mesti korang tertanye apsal aku tibe2 Alim pulak kan??

Ok, kalau nak taw bace je sampai habis..

Sekarang ni da pukul 4 pagi...

Still xtido? Aku da tido pon tadi and now aku bangun sebab nak buat assgnment Bel..

Tapi bile da bukak Laptop and cucuk broadband,

memang facebook la yang aku bukak... Lepas tu Twitter...

Lepas tu baru blog...

Tu la dugaan bile ade kerja yang melibatkan laptop...

Thanks to my mum sebab bayar broadband...

Ok... Tadi bukak facebook...

Ternampak 1 status yang sangat2 mengharukan sampai aku menitiskan air mate kerana Allah.. =')

Nak taw kenapa???

Nampak macam benda ni besar sangat...





Ida ni kawan aku mase sekolah...
Dari tingkatan 1 sampai tingkatan 3..

Kira kalau kat sekolah aku banyak berborak ngn ida ni..

Merepek xtentu pasal..
Tido time cikgu mengajar..
Pergi toilet lame2..
Usha2..
Kira, nakal jugak kegiatan kiteorang..
Tapi beza Ida ngn aku, aku lembut sikit la dari dia..
Aku memamg suke menangis.. Seriously...
Ida ni sangat aktif dengan sukan..
Kira die lasak la..
Ala2 tomboi sikit tapi ade cute die.. He3

Ok disebabkan Ida ni xterlampau lembut, and tambah pulak dengan nakal die,
and aku sangat terkejut dengan perubahan die sekarang... Alhamdulillah..
Semoga Ida terus istiqamah dengan perubahan ini....
Allah berhak bagi Hidayah kepada sesiapa yang Dia kehendaki...

Lagi 1 Ida sekarang xde kat Malaysia..
Aku kontek ngn die kat facebook je..
Penah la skype ngn die dulu..
Sekarang die ade kat Mesir..
Ambik Medic kat sane...
So no wonder la die pakai purdah sebab aku tengok ramai je kawan die yang pakai purdah.. =)

Lagi 1 yang buat aku terkejut,
Sebelum die berubah, aku tengok die selalu sedih..
Aku tengok kat status facebook die la..
Mybe sebab die berjauhan ngn keluarga..
Die pon penah cite masalah die kat aku dulu..
Aku just boleh suruh die bersabar..

Tapi tak sangka, sebenarnya Allah uji kita sebab die nak kite lagi dekat dengan Dia..
Sebab tu la kite rase xtenang and xtenteram
Macam ade je benda xkena...

Sebenarnya Allah nak kita jadi manusia yang lebih beriman..,
Bukan senang nak berubah...
Allah akan uji kita seuji2nya sebelum kita berubah...
Allah menjanjikan yang terbaik untuk kita lepas kita puas menangis...
Sebab tu la Hidayah tu cuma milik Allah...

Ok.. Semoga orang yang rajin bace entry doa semoga Ida terus istiqamah and doakan kita semua berubah macam die..

Amin =)

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

Cakap mengenai berubah atau penghijrahan manusia, aku pon ade cerita aku jugak...
Ye la.. Aku da 21 tahun 13 ari..
Mesti la aku ade pengalaman jugak..
Taw x ape??

Sebenarnya aku pon da sikit2 berubah, Alhamdulillah..
Tapi bukan berubah pakai purdah macam Ida..
Bukan semua orang boleh berubah macam die...
Penghijrahan pakai purdah ni sangat besar dan tak semua orang boleh buat..
Aku pon tak mampu nak berubah macam tu..

Tapi Alhamdulillah sangat sebab aku da pon berubah...
Tak banyak sangat, tapi kira ok la..
Aku bukan berubah lepas bace status ida..
Tapi aku da berubah 6 tahun yang dulu..

Aku berubah da 6 taun.. Alhamdulillah..
Terima Kasih sangat sebab Allah da sedarkan aku yang perbuatan aku semua salah...
Aku langsung tak pandai nak hormat orang..
Aku sangat teruk..
Tapi aku xde la sampai buat benda2 xelok..
Cume aku sangat2 degil, tak kesah pasal prasaan orang lain..
Kalau aku cakap aku nak, aku nak..
Kalau aku xnak, aku xnak..
Xde orang boleh paksa..
Kadang2 aku cakap melalui opinion aku..
Bukan pengalaman.. And benda tu salah..
Kalau kita xpernah rasa benda tu, kita xboleh judge ape2..
Contoh, kita kritik mak cik tu buat karipap tak sedap..
And assume yang kalau kita buat lagi sedap..
Kita xtao susah payah mak cik tu buat karipap tu tok dapatkan duit..
Maksud aku kat sini, kalau kita xpernah buat benda tu or xde pengalaman dalam sesuatu, jangan nak suka2 menilai..
Macam aku dulu, aku akan buat ape je aku nak asal aku heppy walaupun benda tu manyakitkan ati orang lain...
Bile pikir balik, aku rase, Ya Allah... Ampunkan dosa silam aku ='(

Da lame kan aku berubah??
Alhamdulillah sebab Allah still sayang aku...
And die kurniakan aku sikit Hidayah supaya aku berubah..

Aku pon nak mintak maaf kat semua makhluk Allah kat muka bumi ni..
Mane la taw aku penah menyinggung perasaan sesiapa..

Dulu mase sekolah, aku ade boyfren kira sekarang die exboyfren la..
Aku da xkontek die and da xnak kacau hidup die sebab aku taw, aku ade banyak salah ngn die..
Dulu aku ego sangat...
Mase kiteorang gaduh, Die selalu suruh aku jatuhkan ego...
Tapi aku xnak..
Sebab ku fikir aku xnak berubah sebab orang lain...
Aku nak jadi diri aku and happy dengan diri aku..
Kenape die nak ubah aku..
Tapi aku xsedar, xsemua benda aku betol..
Mase tu aku rase Allah je yang boleh ubah aku..

Finally... Memang Allah ubah aku... =')

Ok, nak taw the reason why aku berubah, 


Ok, aku berubah bukan sebab aku da belajar banyak,
Aku berubah sebab i have been hurt a lot..
Thats why aku berubah..

Allah da ambik seseorang yang sangat aku sayang... (Nangis )
Orang tu bukan lelaki...
Die perempuan..
Aku sayang gile kat dia...
Aku tak sangka Allah akan ambik die dari aku..

Mase tu aku pikir Allah da xsayang aku..
Kenapa mesti ambik die dari aku..
Aku sedih gile and tak dapat nak terima kehilangan die..
Mase tu aku xde selera nak makan...
Aku xboleh nak fokus belajar...
Walaupun da 6 taun die xde dengan aku, aku still rase sedih sangat500x...

Sob sob..

Seriously ni la dugaan yang paling besar dalam hidup aku selama 21 tahun 13 ari aku hidup...
Aku xley terima hakikat bile dapat taw yang aku da xdapat nak share cerita ngn die, xdapat nak borak2 macam dulu, keluar g shopping same, cerita masalah sama2.. Sebab die da xde dalam hidup aku..
Seriously aku rindu GILE kat die..

And aku hampir mati sebab ni...
Sebab aku xboleh nak bernafas dengan betol mase tu...
Alhamdulillah Allah sayangkan aku and aku masih hidup...
Sebab dugaan besar ni la aku terpikir semua salah aku kat bumi ni and slow2 berubah...
Why?? Shes means alot to me..
Bile die ade, aku rase biase je..
Kteorang penah gaduh..
Tapi bile die da xde, aku rase kehilangan besar...
And aku sangat2 perlukan die...

Kadang2 aku selalu pikir, kenape Allah ambik die dari aku..
Kenape, kenape dan kenape..

Aku xboleh terima kehilangan die..

Benda tu macam 1 tamparan yang besar untuk aku..

Disebabkan ujian demi ujian..

Aku terus berubah..

Dan sentiasa berusaha untuk berubah..

Allah bukan xsayang aku, tapi die nak bagi petunjuk dan Hidayah supaya aku berubah menjadi sesorang yang lebih baik dari sebelum ni...

Semoga keluarga aku and kawan2 aku tolong untuk aku terus berubah...

InsyaAllah...

Kira, banyak jugak sikap2 yang xelok aku da tinggalkan..

Aku da pandai nak hormat perasaan orang lain walaupun  xbanyak..

Kalau dulu....

"MAMPUS KAU LA"

Sekarang....

"SAYA MINTAK MAAF KAT AWAK KALAU SAYA SALAH"..

Tu perubahan aku..

The reason why aku macam ni sebab aku xnak jumpe ramai orang kat akhirat nanti..

Dosa ngn Allah, Allah boleh ampun, dosa ngn manusia, Allah xboleh ampunkan..
Kita sendiri yang kena  mintak maaf..

Sebab tu la aku cuba setelkan benda ni kat atas dunia..

Semoga lepas ni aku akan terus berubah tok jadi lagi baik..

InsyaAllah... Doa2kan ye???

Jangan xpercaya plak aku da berubah..

Ex aku kat sekolah dulu nak sangat aku berubah..

Kalau la die taw.. Hehe..

Btw aku da xnak kacau die... Mybe die da kawin...

Forget it...

Tapi die xtao yang aku da pon berubah..

And i am so sorry for every mistake that i have done..

Mase tu aku budak2... Pikiran tak matang...

Im so sorry..

Cerita lama biakan...

Sekarang da bukak buku baru..

Semoga lepas ni banyak lagi la benda2 yang seronok akan jadi...

Aku pon da ade life aku sendiri sekarang...

Thanks to semua kenkawan and AR's..

Thanks for make me cheer up...

Walaupun banyak gile dugaan aku...

Setiap orang ade masalah...

Listen... Listen... Listen.. Listen...

Semua orang ade masalah..

Haiwan pon ade masalah...

Ayam pon ade masalah...

Itik pon ade masalah...

Ikan jerung ade masalah...

Gajah pon ade masalah...

Everyone have their own problem..

So pandai2 la nak manage diri sendiri..

Tepuk dada tanya selera..

Allah cipta manusia dan Dia bagi skrip kat setiap orang macam pelakon..

Kita ibarat pelakon kat atas dunia..

So terpulangla kita nak jayakan watak tu dengan cara yang baik atau pon jahat...

Ok, im damn mengantuk...

Segala yang baik datang dari Allah, dan segala yang buruk, datang dari diri aku sendiri...

Assalamualikum... =)







No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...