Tuesday, 3 April 2012

Dugaan memasak ~

Hye semua pembace blog... 
Today aq nak update pasal dugaan memasak.. 
Sbnernyekn, da lame aq nak update pasal ni, mase uitm lagi, tp mase 2 gambar xley nak upload.. 
Aq pon xtao la npe, post pasal ni ade je aq save, tp xnak la guna, nak buat baru, bg fresh.. 
Ok, aq nak cite sal dugaan masak.. 
Sejak aq dok uma sewa, aq kne masak taw, xkan la ari2 nak masak nasi goreng kn? 
Sbb je yg aq pandai.. 
So aq mintak la resepi kat mak aq..
 Aq mintak resepi ayam masak gulai lemak, tom yam, kari, sup , ayam masak kicap and ayam masak merah.. Antare banyak2 ni yg aq boleh wat, ayam masak merah.. 
Kire pas ar.. Tp sbnrnye mak aq xbg aq memasak...
 Die ckp jgn masak, focus je kat study, nak pape beli je, nty klo da keje, ambik org gaji, ewah2, 
2 pon klo aq kaye.. Klo xkaye, naye je..
 So sejak dok uma sewa sepanjg 4 bulan 2, aq belajar la pegang senduk.. 
Klo korg nak tgok pe yg aq masak, tgok kat bawah ni k?

First Test............


Ni la gambar gulai pertame aq.. Hahhahahah... 
Excited gile sbb first time.. 
Mase ni aq main campak2 je pe yg mak aq suruh masuk.. 
Lawak je =D


Da siap pon gulai lemak aq.. Tp korg tolong la jgn terpedaye ngn gambar 2, tolong sngat2.. '
Sbb yg rase gulai 2 aq, bukan korang.. Hahahhaha... 
Ok, nape jgn terpedaye ngn gambar 2 sbb klo korg tgok, gulai 2 mcm ok je kn? 
Tp sebenarnye rase gulai 2 masam gile sbb aq termasuk lebih asam keping... Hahahhahahah... 
Sumpah masam... Tp nk xnk makan la gak..
 Tp aq xputus ase nak try lg.. 
Then aq try wat lg...

Second Test......



Alamak, dugaan lagi la... Sbb santan yg aq guna 2, aq bekukan kat peti ais, 
sepatutnye kne cairkan dlu, ni aq tros je campak dlm gulai 2, alamak, berketul2 jadi.. 
So, aq tros kol mak aq mcm ne nak buat.. 
Mk aq ckp, buat kuah baru.. Buang kuah 2, ayam 2 asing n bekukan.. 
Besok g beli santan lain sbb mase ni da malam nk g beli... Alahai... Sedih bebenor.. 
Esok 2 aq pon buat la kuah lain... Nsib baik la ok.. He3

Third Test................


Ni lak percubaan ke3... Mase ni rase mcm da faham sikit mcm ne nak buat....



Tadaaaaaaaaaaaaaa !!!.. Ni la hasilnye.. Skank aq da pandai masak gulai.. Rase die ok la..
 Kwan aq ckp ok je... Xtao la die nak ambik ati ke x kn...
 Ok selain gulai ayam aq, aq da berjaye masak tomyam for the first time... 
Mmg ok rase die.. Tp lupe nak tgkap gambar.. 
Sape nak rase tomyam aq dlm la rumah k? 
Pastu ayam masak merah 2 biase da buat, sejak dok uma sewa gak la..
 Kire aq hikmah gak la aq tercampak kat rumah sewa 2, kire berdikari la sikit.. He3..
Now, aq da ade kat rumah, everthing mak aq la yg masak.. He3.. Opppssss...
 K la... Tata guys... Love Aen ❤


1 comment:

sameon kasirun said...

sya nak oder tomyam ayam satu,telur dadar,jus tembikai dan ayam goreng belada..hehe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...