Wednesday, 26 October 2011

Cara-cara nak guna blog..

Ok, sebelum ni, aq da penah ajar korang mcm ne nak create blog kan?? Now aq ajar korang nak guna blog ni lak.. Ok mcm ni...

Step 1 : Blog korang mcm ni kan?? Kat anak panah 2 ade new post and design, mule2 korang click new post dulu...


Step 2 : Kua mcm ni kan?? Haaa kat sini la tpt korang nak merepek... Huhu.. Da siap merepek, jgn lupe publish k?? Ok, now korang nampak x yg aq bulat 2? Click kat design 2.. Kt situ la nk cantikkan blog.. Huhu


Step 3 : Bile korg click design,  kua mcm ni kan? Nmpk x ade 'Add a gadget', click kat situ k?



 Step 4 : Bile korg click kat situ, kua mcm ni... Tgok gmbar bawah ni.. Ok, aq ade bulatkan dua je.. Ni je aq ajar sbb ni basic kot.. Klo korang nak masokkan pic mcm aq wat kat tepi2 blog aq 2, korang click ikut anak panah kat 'picture' 2.. Kt HTML 2 lak, tpt nak masokkan lagu kat blog korang... Kt bawah kunk aq ajar..


Step 5 :  Korang bukak link bawah ni.  

 Nty die kua mcm ni, tgok pic bawah.. Korg tgok tepi blog yg korg search td ade music box, click kat situ k...


Step 6 : Kt situ ade banyak lagu.. Korg pilih la lagu pe korg ske.. Ni contoh aq pilih lagu jepun ni ha.. Best gak lagu ni.. Copy code kat bawah 2 k? Klo korg jumpe code, copy je sbb ley cantikkan blog... Huhu =)


Step 7 : Lepas 2 g balik kat edit HTML td.. Xingat da kat mne?? Kt bawah ni.. Click 'Add a gadget td'.. Click ikut anak panah mcm pic bawah ni k?


Step 8 : Bile da click, die kua mcm ni.. Pastekan code yg korg copy td...



Step 9 : Lepas da copy, save la k... Then view blog.. Jeng jeng !!! Blog korang da ade music.. Hehe ^^



Klo korang xpaham benda basic ni, korang ley tanye aq kat facebook or twitter aq k?? Tp klo korang nak lagi mencabar, korang tanye la Ratu Blogger ni ha.. Search blog die kat google k?? Kt bwh ni URL die...


Good luck semua... Tata.. Love Aen...

2 comments:

tyra uyura said...

sayang, tyra nk kasi comment sikit..

better awak kasi link terus kat blog awak dari suruh pembaca search kat google link tu smua. lagi senang dyorang nk tekan kay yunk..

AenPuteriRahman said...

Tyra, xpandai.. Mcm ne???

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...