Wednesday, 26 October 2011

Cara-cara nak buat blog... Huhu

Salam semua... Selamat pagi.. Pagi2 pon aq da blogging kan?? Mmg xde keja langsung.. Biase la, cuti sem.. Ok, kat sini aq nak ajar korang care2 mcm ne nk buat blog, tp ni bukan tutorial Lyssa_Secret, ni just basic je.. Aq bukan la pandai sangat wat blog tp pe yang korang tgok aq da wat 2, aq share la kat korang... Ok mcm ni.


Step 1 : Korang g kat google, then type.. WWW.BLOGGER.COM


Step 2 : Die akan kua mcm ni..




Step 3 : Kua mcm ni lak... Follow je k?

 Step 4 : Korang masokkan maklumat yg korang nak... Email 2, masok la email fb ke.. Pastu masok lek email 2 kat Retype 2.. Dah macam jar sekolah rendah aq rase.. Seketul2 aq ajar.. But sharing is caring.. Huhu ^^.. Da siap tkn continue..


Step 5 : Lepas 2, masok la name blog korang, macam aq 'AenPuteriRahman'.. Rase la name lain, xkan nak same lak kan? URL 2 lak, mcm aq punye, aenputerirahman.blogspot.com.. Mcm korang wat la pape yg best asalkan url 2 org xpakai lagi.. Pape je.. Huhu =)




Step 6 : Pilih je mane2 background yg korang ske.. Alah, click je mane2, nty2 baru cantikkan.. Huhu



Step 6 : Tadaaaa !!! Blog korang da siap.. Click yg start blogging 2... Hehe... Skank korang da boley start blogging mcm aq.. Tp klo setakat nak wat blog sebab nak kutuk2 org, xpayah la ek?? Huhu




Tp kan, korang mesti xtao mcm ne nak guna blog ni kan?? Ok skank g kat entry aq yg lain, tajok die "Cara2 nak guna blog'.. Jgn xterjah lak.. Love.. Aen

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...